ANDROID - 1. MIT App Inventor programı


  
      MIT App Inventor programı internet üzerinden , Android cihazlar için  program yazmamızı sağlayan bir program.      Program yazmak oldukça kolay. Alışılagelmiş şekilde program, kod satırları şeklinde yazılmıyor. Blockların birleştirilmesi şeklinde yapılıyor.  Biraz kodlama bilgisi olan biri için hiç de zor değil. Bu programı kullanabilmek için bir google hesabı  gerekiyor.

MIT App Inventor programı ilgili detaylı bilgileri  http://appinventor.mit.edu/explore/library adresinden edinebilirsiniz. 

Bu sayfayı açtığınız zaman android cihazınızla program arasında nasıl bağlantı kuracağınız ve programı nasıl kullanacağınızı örnekler ile görebilirsiniz. 




Programa girip Start new project'i seçip, projemize bir isim verdikten sonra karşımıza bir ekran geliyor. bu ekran Designer ekranı
 
Program Designer ve Blocks iki  kısımdan oluşuyor. Designer kısmında aşağıdaki resimde görüldüğü gibi Android cihazınızın ekran görüntüsünü düzenliyorsunuz. 

 Designer kısmında beş adet menü göreceksiniz. menüler soldan sağa doğru Palette, Viewer,  Components ,Proporties ve Media
  Palette  menüsünde programımız için kullanacağımız nesneler bulunmakta . Örenğin buton, textbox , çeşitli sensorler, ekran düzenleme nesneleri ...gibi .İstediğiniz nesneleri alıp Viewer kısmındaki telefon şeklindeki boş şablonun üzerine, istediğiniz görüntüyü elde edecek şekilde yerleştiriyorsunuz.
 
Viewer menüsünde bir cep telefonunun ekranı benzeri boş bir şablon görülmekte. Bu şablon üzerinde yapmış olduğunuz düzenleme , program bittikten sonra android cihazınızın ekran görüntüsü olacak.
 Components kısmında  Palette menüsünde seçmiş ve düzenlemiş olduğunuz nesnelerin listesi görülmekte. Burada nesnelerin isimlerini istediğiniz gibi değiştirebilirsiniz. Bu isimler blok kısmında da görülecektir. 
 Proporties kısmında nesnelerin renk, boyut, yazı gibi özellikleri düzenlenebilir. 
 Media kısmında ise media dosyası yüklemek için kullanıyoruz.



Android cihazımızın ekran görüntüsünü istediğimiz gibi ayarladıktan sonra sıra geldi Blocks kısmına geçip program yapmaya. Blocks kısmında ise bloklar ile ekran görüntüsünde kullandığınız nesnelerin, ne iş yapacağına dair program yapıyorsunuz. örneğin ekrana bir buton koydunuz, butona basılınca programın ne yapacağını bloklar ile lego oyunu oynar gibi programlıyorsunuz.  Bunun için sağ üst kenarda Blocks butonuna basarız. Karşımıza resimdeki gibi bir ekran çıkar.



Ekranın  sol tarafında kullanabileceğimiz bloklar ve yanında boş bir ekran bulunmakta. İstediğimiz blokları seçip, boşluğa getirip, lego birleştirir gibi birleştirerek program yapıyoruz.




Program yaparken yaptıklarınızı aynı anda  android cihazınız üzerinde de görebilirsiniz. Bunu yapabilmek için iki yöntem var. 

1. usb kablo ile
2. Wi-fi bağlantısı ile ki MIT App Inventor bunu tavsiye ediyor. 


Wi-fi bağlantısı için android cihazınıza     "MIT AI2 Companion App" uygulamasını ve bir QR code okuyucuyu indirmeniz gerekiyor. 

http://appinventor.mit.edu/explore/ai2/setup-device-wifi.html  bu linkte "MIT AI2 Companion App" uygulamasını indirebilmeniz için bir QR code, cihazınızda QR code okutup uygulamayı indirebilirsiniz. 

veya  https://play.google.com/store/apps/details?id=edu.mit.appinventor.aicompanion3 buradan da indirebilirsiniz. 





MIT App Inventor programında Connect menüsünden AlComponian seçeneğini seçtiğinizde karşınıza  bir QR Code ve bir kod çıkacak. Android cihazınızda MIT AI2 Companion App uygulamasını çalıştırdığınızda QR code'u okutup veya yazılı kodu girip yapmış olduğunuz programın ekran görüntüsünü android cihazınızın ekranında görebilirsiniz. Tabi bu sırada programı yazdığınız bilgisayarınız ve android cihazınız aynı wi-fi ağ üzerinde olmalılar. Bağlantı sürdüğü sürece programda yaptığınız değişiklikler otomatik olarak ekranınıza yansıyacaktır.. 

Programı tam bitirip artık android cihazınıza yükleme vakti geldiğinde ise yapmanız gereken 

 


 Build menüsüne geliriz . burada iki seçeneğimiz var 

1.  Bir QR Code oluşturulur. Bu kod android cihazınız tarafından okunup ilgili bağlantıya gidilir ve yaptığınız program cihazınıza indirilir.


2.  yazdığınız programı bilgisayarınıza indirip, mail yoluyla android cihazınıza  kuarabilirsiniz.



 Oldukça detaylı anlatmaya çalıştım umarım faydalı olmuştur.

Yorumlar