ARDUINO 1 - ARDUINO İLE TANIŞMA



Arduino son yıllarda gömülü sistem programlama öğrenmek isteyenlerin  başlangıç için tercih ettikleri  en popüler  geliştirme ortamı oldu. Öyleki  ilkokul çağındaki çocuklar  bile arduino ile tanışarak  program  yazmaya başladılar. Mühendislik öğrencileri   için bile arduino çekici hale geldi.  İnsanların içindeki kodlama merakı Arduino ile ürün haline dönüşmeye başladı.        
Arduino  dediğimiz  zaman aklımıza bir geliştirme kartı ve program yazdığımız bir IDE  (Integrated Development Environment- Tümleşik geliştirme ortamı) gelmektedir.

Arduino geliştirme kartlarında mikrodenetleyici olarak Atmelin 8 bitlik  mikrodenetleyicileri kullanılmaktadır.  Ayrıca geliştirme kartı  üzerinde gerilim regülatörü,  osilatör devresi  kristali , usb portu , Analog /Dijital port pinleri  bağlantı noktaları ve ICSP bağlantı noktası da hazır olarak bulunmaktadır. Bir mikrodenetleyicinin çalışması için gerekli olan temel bağlantıların kart üzerinde hazır olması mikrodenetleyici programlaması öğrenmek isteyenlere ve geliştiricilere oldukça kolaylık sağlamaktadır.  Geliştirici sadece ek bağlantılar yaparak , hatta arduino kartların üzerine ek kartlar (shield olarak anılan) takıp kablo yoğunluğunu en aza indirip istediğini yapabilmektedir. Böylece zamanını ve enerjisini daha çok yazılım için harcamış olur.


Arduino ürün yelpazesi oldukça geniştir. Arduino hem geliştirme kartlarına  hem de bu geliştirme kartlarına kolaylıkla entegre edilebilecek birçok hazır uygulama devre kartlarına sahiptir.  

Aşağıdaki resimde arduino ürünleri görülmektedir.


Gördüğünüz  ürünler dışında  başka firmalarında üretmiş olduğu ve ismine ....duino taktığı,klon olarak bilinen, arduino benzeri geliştrime kartı ve ek devreler piyasada kolaylıkla bulunabilmektedir.  Biz bu ürünlerden Arduino NANO ile başlayacağız. Programlarımızı Arduino IDE'de yazacağız. bunun dışında başka diğer IDE 'lerde de Arduino eklentilerini ekleyip programlama yapılabilir.Örneğin Atmel studio,AVR-GCC,CodeBlocks,Eclipse,Visual Studio bunlardan bazılarıdır.

Arduino IDE  içersindeki AVR GCC (GNU Compiler Collection )  derleyicisi  C/C++ programlama dillerinde yazdığımız  programlarımızı derlemeye ,   AVR-Dude programı ise derlenmiş programları Arduino   kartına yüklememizi sağlar.     

Yapacağımız uygulamalarda  Arduino ile Proteus ve Fritzing kullanmayı , ayrıca blogda anlatmış olduğumuz atmel konularını da buraya uyarlayarak Arduino IDE ile Register(Kaydedici) seviyesinde program yazmayı da öğreneceğiz. 

Yorumlar