ARDUINO 4 - ARDUINO NANO'YU TANIYALIM

Arduino Nano Arduino'nun en çok bilinen ve kullanılan modellerinin başında gelmektedir. Arduino Uno ile aynı özelliklere sahip olmasına rağmen boyutunun daha küçük olması ve  pinli yapısı sayesinde hem breadboardlara kolay takılabilmesi hemde PCB kartlarına kolay montaj edilebilmesinden dolayı ben UNO yerine Nano'yu tercih etmekteyim.






Nano'nun teknik özellikleri


 
Arduino Nano'nun merkezinde mikrodenetleyici olarak Atmega328p yer almaktadır. Bu mikrodenetleyici ile ilgili Atmel Studio ile program yazmayı bu blog da anlatmaktayız. Atmega 328p 16Mhz  frekansında çalışmaktadır. 32KB program hafızaya sahiptir. 

14 adet Dijital I/O(giriş /çıkış), 8 adet Analog Giriş ve 6 adet pwm çıkışına sahiptir.

Aşağıdaki şekilde kartın  ön yüzü görülmektedir. Ön yüzde bilgisayar ile bağlantıyı sağlayan USB port, Mikrodenetleyici, reset butonu , uyarı led'leri ve ICSP programlama bağlantı header'ları bulunmaktadır.
Nano üst görünüş

 Aşağıdaki şekilde kartın  arka  yüzü görülmektedir. Arka yüzde USB/SERİ dönüştürücü entegre ve devrenin güç katı bulunmaktadır.

Nano Alt görünüş

Arduino Nano bilgisayarımıza bağlıyken harici bir güç kaynağına ihtiyaç duymaz, gerekli beslemeyi USB port üzerinden alır. Eğer USB bağlantısı yoksa gerekli besleme Vin pininden yapılabilir. Vin giriş gerilimi 7V-12V aralığında olmalıdır. Siz mümkün olduğunca bu gerilimi 9V  seviyesinde tutarsanız daha iyi our. Giriş gerilimi kart üzerindeki güç katı sayesinde mikrodenetleyici için gerekli 5V ve 3.3V gerilim seviyelerine düşürülür.

Arduino Nano'yu USB kablo ile bilgisayarınıza bağlamanız hem program yükleme için hemde Nano'ya güç sağlamak için yeterli olacaktır.

Merak edenler için Nano'nun devre şeması buradan  , eagle devre şemasını ve PCB çizimini   buradan indirebilirsiniz. 

Yorumlar

Yorum Gönder