ARDUINO 7 - İLK PROGRAMIMIZA HAZIRLIK

Resimdeki  kişiyi tanıyabildiniz mi?

Dennis MacAlistair Ritchie

Belki de bu kişi sayesinde bugün C ile Arduinoda rogram yazabiliyoruz.

Wikipedia  derki " uzun süre birlikte çalıştığı arkadaşı Ken Thompson ile birlikte C programlama dilini ve Unix işletim sistemini yazan saygın ABD'li bilgisayar mühendisi. 1983’te Turing Ödülü’nü, 1999’de Ulusal Teknoloji Madalyası ödülünü aldı. 12 Ekim 2011'de hayatını kaybetmiştir."

Evet C programlama dilinin mucidi kendileri . Onun sayesinde bugün mkrodenetleyici dünyasının en popüler programlama dili C var oldu.

Bu kısa bilgiden sonra biz dönelim Arduino ile yazacağımız ilk  C programımıza .

Daha önce Atmega328p ile Atmel Studio programında program yazmayı anlatmıştım. Orada anlattıklarım buraya temel olacak. Genellikle Arduino programı yazanlar Arduino'nun hazır kütüphanelerini kullanırlar ki bu Arduino'nun tercih edilmesinde ki en önemli etkenlerden biridir.  Burada programlarımızı hem Arduino'nun kütüphanelerini kullanarak, hem de önceden Atmel konusunda anlattığım gibi kaydedici (register) seviyesinde yazacağız. Böylece Arduino'nun arka planında neler döndüğünü biraz da olsa anlayabileceksiniz. 

Arduino ile yapacağımız programalar C dili ile yazılacağından ,C dilini bilmeyenlerin öncelikle bu dili öğrenmeleri gerekmektedir. Çünkü burada C dilini bildiğinizi farz ederek anlatacağım.

Bu konuya başlamadan önce atmel-avr-4-ilk-programmz-led-yakmaca başlıklı konumuzu gözden geçirmenizde fayda var. Önceden de bahsettiğim gibi aynı mikrodenetleyiciyi kullanıyoruz ve orada yazdığımız komutlar  burada da geçerli olacak.

Şimdi ilk programımızı yazmaya başlayalım .  Öce Arduino programımızı açıyoruz. Açılan sayfa


 
şeklinde olacaktır. yapacağımız ilk iş programımıza bir isim verip kaydetmek. Bunun için

 

Dosya menüsünden Kaydet veya Farklı Kaydet seçeneklerini seçip , programımıza istediğimiz bir ismi verip, bilgisayarımızda istediğimiz bir klasöre programımızı kaydediyoruz. Arduino IDE, otomatik olarak programımıza verdiğimiz isimle aynı isimli bir dosya açıp programımızı bu dosyanın içine kaydediyor. Ben programımıza isim olarak ilkprogram dedim ve kaydettim. Sonuçta  program ekranım aşağıdaki gibi oldu ve sol üst köşede programımın ismi göründü . En altta da Kaydedildi ifadesi görünüyor.



Programımızı kaydettiğim klasör ise aşağıdaki gibi görülecek. Gördüğünüz gibi program ismiyle aynı isimli dosya Arduino programı tarafından otomatik olarak oluşturuluyor. Bizim oluşturmamıza gerek kalmıyor.



ve işte arduino ilkprogram
 
 

Bu şekilde ilk programımız için hazırlık yapmış olduk.

Yorumlar